Hvorfor kosttilskud er nødvendige

I det seneste nummer af Samvirke fra januar 2017 står der med store typer på forsiden ”Du behøver slet ikke kosttilskud” – suk! Så bliver man trist – og når man så læser den lange og ikke særligt oplysende artikel, bliver man decideret ked af det!

Hvorfor? Fordi det er en overfladisk artikel om særligt det, ifølge artiklen, ”ikke eksisterende behov for ekstra vitaminer/mineraler”, som ikke er underbygget med ret meget substantielt. For det første redegør artiklen for, at vi som danskere stadig, mod bedrevidende må man forstå, bruger mange penge på kosttilskud, selvom vi i årevis har fået at vide af autoriteterne, at de er overflødige. Det er spild af penge, siger seniorforsker Anja Biltoft-Jensen fra DTUs fødevareinstitut. Vi har, ifølge hende, aldrig haft så lidt brug for det som nu, idet vi kan købe jordbær hele året. Og vi har alverdens fødevaretyper til rådighed hele tiden. Det er fordi, vi tror, vi kan købe kosttilskud og så slippe afsted med at spise en dårlig kost samtidig, mener hun. Til det må man sige, at det er et faktum at dem, der spiser flest kosttilskud er dem, der er mest oplyste om kosten og ernæring samt i det hele taget dem der er bedst uddannet. Så den store del af befolkningen, der ikke er højtuddannet, er også dem. der ved mindst om kost og sundhed og samtidig dem, der spise færrest tilskud. Det er da rigtigt, at vi ikke skal tro, at vi bare kan spise en vitaminpille og så er den hellige gral velforvaret, men er det nu også det den kosttilskuds spisende del af befolkningen tænker – det er jeg ikke så skråsikker på?

Det er rigtigt, at det bestemt ikke er ligegyldigt, om din næring kommer fra en pille eller fra rigtig mad, og det skyldes jo, at der i den rigtige mad er mange og stadig ukendte faktorer, der tilsammen virker på optagelsen af vitaminer og mineraler, og at der er andre sekundære super vigtige stoffer som fx antioxidanter, bioflavanoider og phytosteroler som alle sammen er vigtige for kroppen at få sammen med vitaminerne og mineralerne. Så ja – en pille hverken kan ellers skal erstatte den rigtige, sunde kost. Basta!

Men vi vil godt gøre noget godt for os selv, og så er det at vi tyer til en vitaminpille, for det er vi opdraget til at mene er godt, skriver man i artiklen. Og ja det kan da godt være, men igen så gør vi godt nok også meget skidt for os selv ved at indtage junkfood, fabriksfremstillet, raffineret, kemisk behandlet og sprøjtet mad! Det er åbenbart helt i orden og normalt, det behøver vi ikke spekulere på. Det er i hvert fald ikke noget man forholder sig til i artiklen, selvom det ville være særdeles relevant i denne sammenhæng. For hvis vi spiser sådan, så opstår der mangelsygdomme og vi belaster kroppen dagligt, fordi den skal udrense den mængde gift vi tilfører den. Det kræver ekstra antioxidanter, vitaminer og mineraler bla. Og så må man igen undre sig over, at man bruger så meget energi på at skælde ud på vitaminpiller, når der er så meget andet, vi bruger penge på i det daglige som er overflødigt alkohol, cigaretter og dårlige færdigretter for bare at nævne noget af det junk, vi fylder i os. Siden hvornår er det blevet et problem at vi er glade for at gøre noget godt for vores sundhed som fx med en multivitaminpille dagligt? Ja det er åbenbart et stort og dyrt problem – modsat netop forbruget af junkfood, som artiklen fx slet ikke forholder sig til, hvilket ellers kunne have været relevant i denne sammenhæng– det giver bare ikke nogen mening.

Vi behøver ifølge artiklen slet ikke kosttilskud i dag, for vi kan få det meste hele tiden, skrives der. Problemet i dag er bare, at vores jorde gennem mange år er blevet dyrket (i hvert fald indenfor det konventionelle landbrug) med meget intens styrke og uden tilstrækkelig viden om, hvordan man sørger for at tilføre jorden en sund variation af både mineraler og bakteriestammer. Det har gjort at vores afgrøder indeholder meget få mineraler, idet planter i sig selv kun skal bruge tre mineraler for at kunne vokse. Planter indeholder ikke bare af sig selv mineraler, dem indeholder de kun, hvis de vokser i en jord, der tilfældigvis fra naturens side er rig på dem eller de får dem tilført. Det betyder med andre ord, at de mineraler, vi fx ikke har i de danske jorde har vi meget svært ved at få nok af – det gælder for et meget vigtigt mineral som selen. Det alene spiller en vigtig rolle for, at over 100 processer forløber som de skal i kroppen. I artiklen siger man så, at alt det ikke har noget på sig, og der henvises til en gammel undersøgelse fra 1983-1999 hvor udsving i næringsindhold på 10-20% til begge sider anses for helt i orden. Det kan man så diskutere, men at undersøgelsen er ca. 18 år gammel siger måske noget om, at det kunne være en god ide at lave en ny, idet det jo kan se meget anderledes ud i dag. Fødevarestyrelsen skriver at vitamin og mineralindholdet i grøntsager og frugt kan variere med op til 300-400 procent og det kommer an på sorterne. Ja, men så er det måske en rigtig god ide, når indholdet kan variere så enormt, at man for en sikkerhedsskyld tager et tilskud af især mineralerne, som man ved, det kan være svære at få spist sig til.

Det med sorternes betydning ses faktisk tydeligt i et studie, hvor man fik gjort en gruppe diabetes 2 patienter meget bedre efter en periode på kost bestående af gamle sorter af grøntsager. De anvendte sorter indeholdt mange flere næringsstoffer og bitterstoffer og det var det, der gjorde den store forskel for sundheden[1]. Fx indeholder en konventionelt dyrket orange gulerod meget mere sukker og færre næringsstoffer samt meget færre bitterstoffer end en gammel sort som den gule gulerod.

Og så hives de gamle travere i artiklen op hvor man igen og igen tærsker langhalm på nogle metaundersøgelser, hvor man i sin tid brugte mega doser af et enkelt vitamin til folk med fx kræft, og sørme om det ikke var en dårlig ide. Det var det bla., fordi man ikke tog højde for så utroligt mange ting, men ensidigt fokuserede på, hvad ét eneste vitamin kunne gøre. Og er der noget, man bør vide, hvis man arbejder med helbredelse gennem ernæring, så er det, at én ting aldrig kan stå alene – alting hænger sammen, og det gælder om at finde den gode sammensætning af næringsstoffer, vitaminer osv. så hele kroppen bliver taget i betragtning. Men det er måske ikke lige lægernes og forskernes spidskompetence at tænke i helheder? Der nævnes da heller ikke i den overfladiske, men meget lange artikel noget om, hvad slags eller hvilke mængder af vitaminer, der blev taget, da de blev taget, hvad de blev taget med eller hvilken form for sundhedsmæssige forhold eller hvilke øvrige udfordringer deltagerne i vitamin forsøgene var konfronteret med. Især med hensyn til deres fordøjelse kunne det have være interessant at se, om de overhovedet optog ret meget af noget som helst. Vi ved heller ikke hvor effektivt deltagerne absorberede deres vitamintilskud i det hele taget. Uden svar på den slags spørgsmål er det næsten umuligt at udlede nogen mening fra denne form for forskning endsige at konkludere, at regelmæssig indtagelse af multivitaminer er spild af penge. Faktisk ligner det til forveksling et klassisk eksempel på sensationsjournalistik og smædekampagne uden andet formål end at tiltrække opmærksomhed. I værste fald er det uærligt og misvisende vildledning designet til at så tvivl om kosttilskud og skabe tvivl om og modstand mod den alternative sundhedspleje. Det nævnes da også, at det er vigtigt, at man taler med de ”rigtige” fagfolk (her mener de så læger, diætister og cand. scienter altså alle der arbejder indenfor systemet) og ikke de uvidenskabelige og alternative, som der står direkte! Hvis ikke det er en smædekampagne, så ved jeg ikke hvad det er? Og ja der er ikke forsket ret meget i vitaminer og mineraler og kosttilskuds samt såkaldt ”alternative” behandlingers effekt, men det skyldes, at der ikke er nogen penge i den alternative verden til at finansiere den slags dyre studier, og dem der finansierer lægernes og systemets forskning er medicinal industrien – og gæt om de synes det er værd at bruge penge på at forske i den slags? Men man må jo bare konkludere, at hvis man har brug for at komme med sådan et angreb, må man jo føle sig truet?

Et af de vigtigste punkter at overveje, når disse periodiske indslag og artikler der går mod systemets anbefalinger kommer ud som her om multivitamin tilskud og den meget ikke-videnskabelig måde ordet “det kan skade helbredet” anvendes, er farligheden. Teknisk set er alting farligt – selv vand – hvis du drikker 5-10 liter på engang dør du, men det betyder jo ikke, at vand er farligt i de rette mængder. Det samme gør sig gældende med vitamin/mineraltilskud. Der skal tages adskillige gange over anbefalet daglig dosis før det bare begynder at blive farligt. Næ – det farlige består nærmere i, at vi får for få mineraler og vitaminer[2]. Der er klassisk set 6 vitaminer, som specifikt er: B og C og D og E og A og K. Og de er alle væsentlige, den menneskelige krop kan ikke leve uden dem. De er ligeså grundlæggende og så nødvendige som luft og vand. Det samme gælder for mineralerne, som der er mange flere af – for slet ikke at nævne sporstofferne, som vi også skal have. Vi skal dagligt have ca. 90 forskellige slags næringsstoffer for at trives og forblive sunde. Vi kunne også kalde dem for “livskrafts-molekyler”, det ville være en passende beskrivelse for disse stoffer, der er de vigtigste væsentlige molekyler, der spiller en meget central rolle i at sikre, at vi kan bevæge vores lemmer, at vores hjerter kan pumpe, vores lunger afgifte vores blod og vores tarm rense ud. Disse er alle funktioner i den menneskelige krop, og de er alle afhængige af “livskraft-molekyler”, det vi kalder vitaminer/mineraler.

Lang historie kort, bundlinjen er, at disse ting er ikke valgfri, de er essentielle. Uden vitamin B og C og D og E og A og K, uden 60 mineraler og uden 2 essentielle fedtsyrer og uden 10 eller 11 essentielle aminosyrer, kan du ikke leve et langt, vitalt, sundt, sygdomsfrit liv PUNKTUM! Det er ikke en mening, det er et faktum. En af de store tragedier i vores moderne livsstil, er at vi endnu ikke har forstået det. At læger, formodede forskere, medier og andre kilder, som vi skal forstille os at kunne stole på udspyr fjendtlighed og vildledning om vigtigheden disse ting er simpelthen så samvittighedsløst og ja trist. Spørg bare din læge næste gang du er til en 10 minutters konsultation, hvor mange undervisningstimer han egentlig har fået igennem sin uddannelse i human ernæring – for vi er nogle, der har fået sammenlagt flere års undervisning i netop den slags, men vi er selvfølgelig de uvidenskabelig….

Nu skal du huske her, jeg og enhver anden ansvarlig ernæringsekspert bør fortælle dig at komponenterne i en multivitaminpille er et must-have, de er ikke valgfri, de er væsentlige, hvis du ikke spiser dig til alle de før nævnte 90 essentielle næringsstoffer i den rette mængde hver dag, og hvor mange danskere gør det? Hvad betyder det så? Simpelthen dette: uden molekylerne, som vi kalder næringsstoffer, kan den menneskelige krop ikke gøre, hvad det skal gøre for at holde sig i live og rask punktum. Uden de essentielle næringsstoffer, er kropslige sygdomme er uundgåelige. Det betyder for eksempel, uden tilstrækkeligt med C-vitamin vil dine blodkar begynde at degenerere, tandkødet vil svulme op og bløde og leddene bliver betændte og smertefulde. Uden B1-vitamin vil du forvirres let, fokus vil blive vanskeligt og hallucinationer og vrangforestillinger kan forekomme. Uden Vitamin B3 vil fordøjelseskanalen begynde at bryde ned, smertefulde kronisk diarre kan opstå, udslæt og ”uforklarlig” eksem vil måske udvikle sig. Uden K-vitamin kan blodet ikke størkne. D-vitamin skal dine knogler bruge, dit immunforsvar, hormonsystem og vil have mere? OK, uden vitamin B6 kan du risikere kardiomyopati (hjertesygdom) og Alzheimers sygdom og uden A-vitamin stiger risikoen for depression, hudsygdomme, defekt nattesyn, og i sidste ende måske blindhed. Stadig ikke overbevist om den vitale karakter af disse næringsstoffer? Hvad så med det her: uden zink kan du risikere at udvikle svær akne, uden selen vil hjertemusklen begynde at degenerere og uden magnesium, chrom og vanadium bliver dit blodsukker ustabilt, osteoporose og hypertension vil sandsynligvis opstå osv….

Vil en multivitamin taget på daglig basis være en garanti for, at ingen af disse uheldige udfald vil forekomme? Sikkert ikke. Men det er ligegyldigt. Pointen er blot denne: De vigtige vitaminer og mineraler, som du finder i en multivitamin er det grundlæggende minimum, du bør sikre dig, at din krop har til rådighed, for at den kan gøre sit arbejde. Længere er den ikke!

Næringsstoffer er ikke narkotika. Næringsstoffer er ikke medicin. Deres virkninger er blide og vedvarende og ofte subtile. Derfor går der også lidt tid inden du mærker manglen på dem, ligesom der går lidt tid inden du mærker effekten af dem. Men det gør dem ikke overflødige, og de er bestemt ikke spild af penge. Næringsstoffer er ja nærende, og de er intet mere (og intet mindre) end de råvarer, som kroppen har brug for til at gøre sit arbejde. De er kroppens svar på brændstof til din bil, om du vil. Og så har vi slet ikke talt om, hvordan du optager dine vitamintilskud eller din øvrige mad ej heller? Det er en helt anden historie, som også spiller en rolle i forhold til behovet for ekstra vitamin/mineraltilskud. For mange af os har ikke en sund og velfungerende tarm, og så er der faktisk meget, man kan gøre med kost, vitaminer, mineraler og fedtsyrer der kan hjælpe med at genoprette optageligheden i tarmen, så du bliver sund igen. For husk du er ikke hvad du spiser – du er hvad du optager – men det er en helt anden og lang historie. Den får du næste gangJ

Af Marie Louise Theill, Cand.mag. Psykologi, Naturopat I Biologisk Medicin og Zoneterapeut.

 

 

[1] http://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/gammeldags-groentsager-virker-som-medicin-paa-sukkersygepatienter

[2] Ifølge Læge Irene Hage, Kvinde, krop og sundhed, s. 32 ,Gads forlag 2007.