Har du glutenhjerne?

Gluten blokerer for blodforsyningen til den hjernens præfrontale cortex

Så langt tilbage som i 1954 begyndte rapporterne om sammenhængen mellem skizofreni og en glutenrig diæt at optræde i den medicinske litteratur. Forklaringen på denne interessante forbindelse har været fokuseret på forstyrrelsen af ​​tarm-hjerneaksen og tilstedeværelsen af hvede i en bred vifte af farmakologisk aktive og for det meste opioid receptormodulerende polypeptider med glutathion nedbrydende egenskaber. En ny og muligvis mere foruroligende forklaring er dukket op: hvedekonsumtionen hindrer også blodstrømmen til hjernen.

En casestudiet fra 1997, der blev offentliggjort i Journal of Internal Medicine, der involverede en 33-årig patient med en eksisterende diagnose på “skizofren” lidelse, der først kom til lægehjælp på grund af alvorlig diarré og vægttab (klassiske symptomer på gluten intolerance), fastslog hjernescanningsteknologien, at cerebral hypoperfusion (nedsat blodgennemstrømning til hjernen) forekom inden for patientens frontale cortex. En glutenfri diæt resulterede ikke kun i normalisering af tarmskader og autoantistoffer, men det at blodgennemstrømning til frontal cortex blev bedre og en opløsning af skizofrene symptomer. Derefter blev der i 2004 foretaget en opfølgnings undersøgelse for at verificere, om 1997-casestudiet kun var en fejl eller måske en udbredt virkning af ubehandlet cøliaki. Forsøget blev udgivet i American Journal of Medicine med forskere fra Institut for Intern Medicin, Katolsk Universitet Rom i Italien. I det sammenlignede man 15 ubehandlede cøliaki patienter uden neurologiske eller psykiatriske lidelser bortset fra angst eller depression, med 15 cøliaki patienter, der var på en glutenfri kost i næsten 1 år og 24 raske frivillige af samme køn og alder. Alle emner gennemgik computertomografisk undersøgelse af cerebral single photon emission.
Hypoperfusion betyder simpelthen nedsat blodgennemstrømning gennem et organ. Uanset om det er et indre organ som nyrerne, en muskel eller hjernen, vil oganet opleve lavere tilgængelighed af ilt (hypoxi) og næringsstoffer og vil derfor fungere på et ikke optimalt niveau. Cerebral hypoperfusion er altså nedsat blodgennemstrømning til hjernen – et organ med ekstremt høje energibehov, og som hele vores bevidsthed afhænger af.
Lægen og forskeren Dr. David Perlmutter, forfatter til bogen: Grain Brain, har med en vis succes introduceret konceptet til verden, om at korn har en negativ indflydelse på hjernens sundhed. Vi ved, at kulhydrat indholdet i korn alene bidrager til at forstyrre insulinmedieret glucosehomeostase inden for neuroner, hvilket i sidste ende bidrager til deres ikke optimale funktion og i nogle tilfælde nedbrydes, men opdagelsen om, at hvede især har blodgennemstrømnings hæmmende egenskaber til den frontale cortex i hjernen, har vidtgående konsekvenser. For eksempel er det kendt, at denne del af hjernen rummer de “udøvende funktioner” i hjernen, herunder: Anerkendelse af fremtidige konsekvenser som følge af aktuelle handlinger Valget mellem ‘gode’ og ‘dårlige’ handlinger. Overstyring og undertrykkelse af socialt uacceptable svar. Denne del af hjernen står også for at rumme de længerevarende minder, som ikke er opgavebaserede. Ligesom den bestemer ligheder og forskelle mellem ting eller begivenheder. Hvis hvedekonsumtionen, gennem nogle endnu ukendt mekanismer, hæmmer blodstrømmen til hjernen hos modtagelige personer, og som følge heraf forstyrrer hjernens udøvende funktioner, bør afståelse fra at indtage det betragtes som en rimelig forebyggende adfærd, forudsat at vi ønsker at bevare disse kritiske funktioner relateret til moral, kognition og social ansvarlighed. Man kan jo kun gisne om, hvor mange der på den baggrund er blevet diagnosticeret med alvorlige psykiske lidelser og andre adfærdsmæssige diagnoser, men som i virkeligheden kunne blive helt raske og normale på en glutenfri og sund diæt?

Kilder: Greenmed info:

[i] A De Santis, G Addolorato, A Romito, S Caputo, A Giordano, G Gambassi, C Taranto, R Manna, G Gasbarrini. Schizophrenic symptoms and SPECT abnormalities in a coeliac patient: regression after a gluten-free diet. J Intern Med. 1997 Nov ;242(5):421-3. PMID: 9408073