Fulvinsyre – Superhelten indenfor antioxidanter

Hvad er fulvinsyre?

Fulvinsyre bliver udvundet fra jorden og er et tykt, mørkebrunt eller sort organisk materiale, der dannes i jordbund, sedimenter eller vandmiljøer, når plante- og dyrematerialer nedbrydes til de mest basale kemiske elementer. Dette lag gør jorden mere frugtbar og tillader også luft og vand at bevæge sig let gennem jorden, så ilt kan nå planternes rødder.

Du har måske ikke hørt ret meget om fulvinsyre i de almindelige medier, men for at sige det meget enkelt … livet som vi kender, det ville ikke eksistere uden det!

Det er derfor meget vigtigt for en sund krop, fordi det gør at de næringsstoffer i de fødevarer, vi spiser (såsom vitaminer og mineraler mv.) mere tilgængelige for vores krops celler. Det er meget “biotilgængeligt.” Med andre ord absorberes den let i vores blod, når vi indtager det. Faktisk er mineralabsorption uden forudgående chelation (en type binding af ioner og molekyler til metalioner) af fulvinsyre meget mindre effektiv.

Endelig er fulvinsyre på grund af dets meget lave molekylvægt også i stand til let at passere gennem de beskyttende membraner i vores krops celler og dermed komme rundt i hele kroppen. Samtidig medbringer det næringsstoffer såsom mineraler og vitaminer i de rigtige mængder, mens det holder giftstoffer ude. Faktisk er det i stand til at transportere over 60 gange sin egen vægt i vitaminer og mineraler ind i cellerne! Sammen med forbedret næringsstoftransport er fulvinsyres fantastiske helbredelses potentiale også relateret til dets evne til at:

 • Opløse og fjerne akkumulerede giftige, forurenende stoffer fra kroppen
 • Virke som en kraftig antioxidant, der inaktiverer skadelige frie radikaler
 • Forøge kroppens samlede “redoxpotentiale”
 • Forbedrer enzymaktivitet, herunder alkaliske fosfataser (bidrage til nedbrydning af proteiner), transaminaser (der er nødvendige for at producere proteiner) og invertase (der nedbryder sukker til glukose og fruktose)

Mange af de kemikalier, der er naturligt forekommende i fulvinsyre, er vigtige næringsstoffer for planter, bakterier og andre organismer, der lever i jorden. Jord, der indeholder fulvinsyre, er bedre i stand til at bevare fugt. Det forbedrer også jordstrukturen og gør det muligt for planter med lethed at optage vigtige næringsstoffer, som de har brug for. Og som vi derefter kan spise.

Fulvinsyre er en super antioxidant. Når den møder fri radikaler, leverer det en lige og modsat ladning for at neutralisere dem, dermed virker den som en sundheds beskyttende antioxidant. Ved at være en elektrondonor og en elektron accepter baseret på cellens krav, beskytter fulvinsyre vores krops celler og deres indre strukturer mod skadelig oxidation fra miljøgifte og forurenende stoffer – og er derfor en afgørende faktor i forebyggelsen af infektioner og sygdomme.

I naturen gør fulvinsyre som sagt mineraler og metaller lettere absorberbare gennem planterøddernes cellevægge. Mineraler (som jern), der normalt ikke er så mobilt, transporteres let gennem plantestrukturer takket være fulvinsyre. Fulvinsyre opløser og transporterer også vitaminer, coenzymer, hormoner og antibiotika, der findes naturligt i jorden. Fulvinsyre er derfor også en kraftig detoxer. Den er afgørende for binding til forurenende stoffer som pesticider og ukrudtsmidlers nedbrydning, som den assisterer ud af kroppen.

De mange sundhedsmæssige fordele ved fulvinsyre-tilskud omfatter:

 • Fjernelse af skadelige toksiner og frie radikaler fra kroppen
 • Neutralisering af stråling og elimination eller reduktion af dets skadelige virkninger på kroppen
 • Muliggør hurtigere og mere effektiv absorption af næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler i kroppen
 • Styrkelse og hjælp til immunforsvaret
 • Øget energi og stofskifte, der fører til højere aktivitetsniveauer, vægttab og en generel følelse af sundhed og velvære
 • Vedligeholdelse af gode næringsniveauer i kroppens celler
 • Forbedring af hukommelse og fokus
 • Muliggør mere afslappende søvn og en reduktion af stressniveauer
 • Sænkning af gigtsymptomer som smerte og hævelse
 • Forbedret blodcirkulation og sænkning af blodtrykket
 • Muliggør en bedre hormon- og elektrolytbalance
 • Vedligeholder sundt hår, hud og negle

Kan du tage et fulvinsyre tilskud?

Det er ikke muligt at få tilskud i Danmark i øjeblikket(2018) – men det kommer snart, vil jeg tro, indtil da kan du spise økologisk og helst biodynamisk, idet jorden som disse grøntsager er blevet dyrket i rummer massere af sund fulvinsyre. Det er desværre en trist kendsgerning, at de fleste af nutidens masseproducerede frugter og grøntsager ikke indeholder nok fulvinsyre til at kunne sikre fuldstændig absorption af de mange vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, de indeholder. Ikke alene det, de indeholder allerede meget lave niveauer af de vigtigste næringsstoffer, fordi de jordarter, de er blevet dyrket i, er blevet udpint pga konventinel og skødesløs jordforvaltningspraksis.

Og husk også at intet supplement/kosttilskud kan erstatte en afbalanceret, nærende kost, ordentlig motion og sunde livsstilsvalg.

Af Marie Louise Theill, Vitalzone.dk