Fucoidan er den nye superfood – du formentlig ikke kender – endnu!

 

De gamle kinesere var efter min mening ganske kloge, og de mente bla., at man kunne forblive sund og rask, hvis man spiste, hvad de kaldte ’brune snørebånd fra havet’.

Disse snørebånd er selvfølgelig – tang – og herunder især stoffet i tang, som gør underværker for kroppen, det hedder Fucoidan. Det er et bioaktivt stof, et sukkerstof/ polysaccharid, som findes i brunalger. Der er målt helt op til 22% fucoidan i blæretang, og særligt vores nordiske og danske arter som buletang, blæretang og savtang har massere af fucoidan. Vi har derfor her til lands gode muligheder for at få adgang til dette super sunde stof, idet vi i høj grad kan høste algerne og derved udnytte fucoidans sundhedsmæssige potentialer som en del af vores daglige kost. Det indeholder både A, B, C, E, og K-vitaminer kobber, zink, manganese, magnesium og selen. Og selvom de færreste af os spiser nok store terapeutiske doser af tang, har lidt også ret.

Fucoidan er som sagt fyldt med gavnlige effekter, som forkere nu undersøger med henblik på at undgå en række sygdomme. Eksempelvis menes fucoidan at kunne have en vis kræftforebyggende effekt. Fucoidan menes desuden at kunne:

  • Modvirke dannelsen af mavesår ved at undertrykke bakterien Heliobacter Pylorii (der forårsager mavesår)
  • Hæmmer angiogenese – den process hvor cancerceller danner deres eget netværk af blodforsyning.
  • Beskytte mod stråling
  • Gavne ved fordøjelseproblemer – fucoidan hjælper med at kontrollere vævsskade som ofte ses ved irritabel tyktarm fx
  • Forbedre energiniveauet
  • Styrke immunforsvaret ved at styrke T-lymfocytterne
  • Beskytte tarmen mod ødelæggende bakterier og svampe
  • Have blodfortyndende effekt og bør ikke tages fx ved overaktiv skjoldbruskkirtel (spørg derfor altid lægen hvis du tager medicin og kosttilskud samtidig)
  • Fremme apoptose celledød og dermed hæmme cancer

Japanske forskere undersøger, om fucoidan kan have en effekt i forhold til flere former for cancer, herunder særligt brystkræft. For når fucoidan i in vitro (i petriskåle) forsøg tilsættes cancerceller, så dør cancercellerne i løbet af 72 timer. Processen er kendt som apoptose, programmeret celledød.

Tang anses generelt for at være en sund fødevare, og jeg vil tillade mig at kalde den det ’nye sorte’ indenfor superfood kategorien. Tang er desuden rig på jod og en række andre gavnlige mikronæringsstoffer, så hvis du har højt jodindtag i forvejen så vær forsigtig. Men ellers vil det være sundt at inddrage tang i din daglige kost, men vælg den økologisk dyrkede tang, idet tang også optager affaldsstoffer fra verdenshavene, gerne fra Danmark – jeg køber min fra https://www.organicseaweed.dk/om-os/. Jeg får intet for denne lille reklame, men jeg mener, at de laver en super kvalitet og et produkt, der fortjener at blive promoveret. Den økologiske tang dyrkes i kontrollerede miljøer og er således fri for uønsket kemi. Vælg også gerne brunalgerne, som eksempelvis blæretang, buletang og savtang, som er lette at få fat i også økologisk.

 

Du kan fx spise det på følgende måder:

  1. Spis det som krydderi til alt med æg og fisk
  2. Blend det I supper og fars
  3. Brug det I en olie-eddike dressing I små mængder
  4. Spis det som tang chips – de er sundere end kartoffelchips
  5. Spis sushi ruller med tang

 

Kilder:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25232957

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22510492

3 June 2012, “International Journal of Biological Macromolecules”

4 Published in the 2011 issue of “Marine Drugs”

Af Marie Louise Theill, Vitalzone.dk