Er dit immunforsvar klar til en omgang virus?

Virus er efter min mening en ret spændende ting. Det er den mest udbredte biologiske enhed på jorden. Vira er omkring hundrede gange mindre end en typisk menneskelig celle. Men selvom vira er mystiske, så ved de fleste af os dog én ting: Vi ikke kan lide dem! Ordbogen definerer ordet “virulent” (viruslignende) med ord som alvorlige, skadelige, giftige, giftige og dødelige. Men hvad er egentlig denne gådefulde enhed, der er årsagen til så meget gru og bekymring?

Vi har en tendens til at tænke på en virus som et lille ”dyr”, men det, der er så forbløffende, er det faktum, at en virus hverken er levende eller død. Faktisk er det bare et lille stykke kemi, en kæde af molekyler. En virus er intet andet end et stykke (kemisk) information, kan man sige. Det er dybest set bare en uendelig lille bunke af mikroskopisk molekylært materiale, der er pakket ind i en proteinbelægning.

Problemet med vira er, at de ikke kan overleve, medmindre de spreder sig. Det er virussens eneste mission. Og hvordan spreder de sig så? De er trods alt ikke bevidste væsener, de er jo som sagt kun små kemiske stykker. Det viser sig, at disse ikke-bevidste små stykker kemi ser ud til at have tilstrækkelig intention til at ønske at replicere sig selv. For at gøre dette er de nødt til lave forskellige foranstaltninger.

Alt liv består af celler, og alle celler har en genetisk kerne, der fungerer som en plantegning. Denne genetiske kerne fungerer som en kode, der i en biologisk proces kaldes “transkription” inducerer produktion af materialer, som er de proteiner, der holder cellen og i sidste ende kroppen kørende som den skal. Denne genetiske kode, som er en del af molekylet DNA, fungerer som ”plantegninger” for produktion af proteiner, der er selve grunden til en celles eksistens.

Vira udfører deres beskidte arbejde ved at kapre plantegningerne. De placerer sig selv i tegningen (dvs. i DNA’et), der så inducerer produktion af ​​kopier af sig selv (dvs. endnu flere vira). Vira kaprer dybest set cellens genetiske materiale og proteinfremstillingsmaskiner. Vira er ikke decideret bevidste eller endda teknisk levende, men de er på en eller anden måde alligevel intelligente nok til at være i stand til at indsætte sig selv i koden, der tvinger cellen til uforvarende at lave mere af virussen, på samme måde som den fremstiller andre proteiner.

Heldigvis er det menneskelige immunsystem et ganske effektivt forsvar mod virusinfektion. Når en virus trænger ind i kroppen, udløses en immunrespons, der under normale forhold udløser en kæde af hændelser, der resulterer i afgiftning og eliminering af virus. Nogle af tegnene, der er forbundet med virusinfektioner, er typisk feber, træthed, muskelømhed, hovedpine og opkast. Det er ubehagelige symptomer, men de er faktisk manifestationer og resultater af kroppens og dermed immunforsvarets forsøg på at eliminere de angribende vira.

Men hvis immunforsvaret på en eller anden måde er kompromitteret fx pga. stress, andre sygdomme fx kroniske, dårlig kost, alderdom eller direkte ernæringsmæssige mangler, er det sandsynligt, at det udvikler sig til en egentlig infektion. Og fordi vira teknisk set ikke er levende, kan de ikke dræbes. Det betyder, at når den virale infektionsproces er begyndt, skal dens livscyklus være afsluttet, før du får det bedre. Til sidst dør cellefabrikken, der var blevet overtaget, og det virale stof skal lede efter nye celler og DNA, som det kan invadere og kapre. Medmindre immunforsvaret styrkes, og den virale fjende overmandes, kan en infektion i sidste ende føre til værtscellens og i sidste ende hele kroppens død.

Det betyder, at hvis du har en virusinfektion, eller hvis du ikke ønsker at få en, er din bedste strategi faktisk at holde dit immunforsvar stærkt og sundt. Brug immunstyrkende næringsstoffer som især C-vitamin, D-vitamin og selen samt zink.

Sådan gør du

Fødevarer kan også være effektive immunboostere fx indeholder svampe af alle slag beta-glukaner, der understøtter immunforsvaret. Især svampene chaga, reishi og cordyceps er effektive. Planter med mange sunde fyto-næringsstoffer som fx citrusfrugter, granatæble, hamp, gurkemeje, peberros og papaya er gode kilder til sunde polyfenoler. Det samme er grøn te, der har mange antivirale flavonoider, hvidløg og alle slags løg indeholder S-allylcystein, der kan give god beskyttelse mod virusangreb. Stoffet quercetin som man bl.a. finder i æbler og løg har vist sig at have en antihistamineffekt, der kan være nyttig, hvis immunforsvaret bliver for overaktivt i løbet af sygdomsprocessen.

Urterne Astragalus og Andrographis paniculata – også kendt som Kang Jang er effektive mod virus.

Bær med naturligt højt C-vitamin er fx havtorn eller tranebær, men også blåbær, brombær og solbær har meget C-vitamin.

Men også ting som hyldebærekstrakt og rosmarin samt oregano og vild timian er effektive mod virus. Så naturen har som altid masere af varer på hylderne som endda smager ganske godt.

I forhold til den coronavirus der i skrivende stund er i omløb har det indtil nu vist sig, at der er et par naturlige ting, der er effektive: C-vitamin i høje doser helst i liposomal form, da det optages bedre og sød malurt. Den virus vi ser nu COVID-19 er dog så nu så der endnu mangler beviser på hvad der virker. Emperisk og klinisk erfaring viser dog nu at begge ting gør en forskel. Se referencer til sidst.

Det kan måske endda redde liv og hjælpe med at reducere infektionens sværhedsgrad og evt. følgesygdomme. Hvis nogen fortæller dig, at det ikke er bevist, at vitaminer og naturlige midler virker, skal du bare lige overveje to ting:

  • Intet er bevist indtil nu mod COVID-19, fordi det er en helt ny virus.
  • C-vitamin har vist sig at hæmme virus inklusive influenzaer, lungebetændelse og er ganske uskadelig.

Hvis du ikke gør noget andet, så kan du begynde at tage C-vitamin mindst 3 gram om dagen fordelt over hele dagen. Det er 1.000 milligram hver 8. time, eller en jævn teskefuld pulver opløst i juice eller vand, drik det hele dagen igennem.

Hvis du er ramt af COVID-19, skal du blot øge dit C-vitaminindtag: Tag en teskefuld (det er 4 til 5 gram liposomal eller pulverform er bedst) i vand hver 3. eller 4. time. Og fortsæt med at tage det til du har det bedre.

Hold i det hele taget kroppen stærk med en god naturlig og let optagelig multivitamin samt noget probiotika, der er de “gode” tarmbakterier, der kan hjælpe med at holde hele fordøjelsen sund og beskytte mod “skadelige” indtrængere. Og spis mad der fungerer som prebiotika, det er nemlig dybest set mad for de gavnlige probiotika, så de kan trives og kan arbejde for din sundhed.

Der er masser af fødevarer, der har probiotika og prebiotika i sig:

  • Fermenterede fødevarer såsom yoghurt, surkål, pickles, kimchi, surdejbrød og nogle oste har probiotika.
  • Almindelige fødevarer, der indeholder prebiotika fx broccoli, hvidløg, løg, porre, asparges, jordskokker, artiskok og bananer.

At have en sund tarm hjælper med at sikre, at dit immunsystem forbliver stærkt, for ca. 70% af immunforsvaret finde i tarmen.

Kilder/referencer:

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n14.shtml

https://www.naturalnews.com/2020-03-17-natural-cure-for-coronavirus-chinese-medicine-herb-artemisinin-sweet-wormwood.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967842/